Long Choy Lan

Pemilik Kedai Kopi

“Dalam Melaka satu saja, sini kedai saja. Kita homemade punya bukan beli datang. Kita semua sendiri buat.”

Hainan Coconut Cake

Perbualan pada
14 Januari 2020

Hi Aunty, boleh tau dah kedai ini dah berapa lama?
Ini sudah lama punya, daripada saya punya suami punya bapak [bapak mertua].

Ada berapa tahun ya?
Ada dalam 50 tahun sampai 60 tahun macam tu lah

Niaga kat sini juga lah, takda pindah-pindah?
Ada, dulu kat depan lepas pindah sini lah.

Apa saja yang dijual disini?
Kita jual ini barang lah [glutinous rice dumpling, Hainan coconut cake, red bean, black glutinous rice and white fungus jelly with gingko nut].

Aunty dapat resepi daripada bapak lah?
Ya.

Sama resepi sampai sekarang?
ya, dulu saya kecik-kecik sudah datang sini, kahwin sini pun saya tengok-tengok macam mana buat, belajar macam tulah.

Sekarang punya customer dengan sekarang ada kurang tak?
Okay lah, saya punya customer ada tua-tua pun datang juga. Dulu-dulu punya customer pun masih datang sebab kita ada lama tak buka, saya pernah berhenti, ada hal hal. Banyak tahun juga kita tutup sebab takda orang kerja. Dulu kita buat coffee shop, takda orang tolong, sekarang buka balik lah.

Aunty boleh cerita pasal ini kuih, apa nama kuih ini?
Ini panggil Hainan Coconut Cake.

Kalau Cina panggil apa?
Cina panggil “Yie Kao”, Hainan Yie Kao.

Tak banyak orang jual ini kuih kan?
Dalam Melaka 1 saja, sini kedai saja. Kita homemade punya bukan beli datang. Kita semua sendiri buat.

Kenapa lain kedai takda jual?
Saya pun tak tau, kita sambung dulu dari bapak sampai sekarang lah.

Ini kuih memang tradisional kan? Orang Hainan saja tau buat?
Ya, ini Hainan punya makanan.

Bila masa dia orang makan ini kuih?, apa sembahyang?
Itu hari, bulan 12, 22 hari bulan, masa tu semua orang Cina kena makan ini barang.

Kalau orang tu tak tau buat, macam mana?
Ada lah, dia orang mesti tau buat punya, tapi kebanyakan dia orang buat kosong punya, kita taruk itu kacang.

Ini sama kuih Ee lah?
Ya betul, sama. Ini lah kuih Ee

Hainan punya tambah gula dan kelapa lah?
Ya betul, kita taruk halia untuk dia punya sup.

Sini kedai aunty sewa ka?
Ya sewa, sudah lama lah.

Nanti ada orang sambung ini niaga lah?
Kalau saya punya anak mau sambung, dia sambung lah. Kalau takda pun, abis lah, takda orang sambung.

Sayang lah resepi dia.
Ya, dulu saya sama suami buat ini niaga, sekarang suami sudah meninggal. Saya punya anak ada ikut saya lah, kalau dia mau sambung boleh lah, kalau dia tak mau tak boleh buat apa kan. Kita pun sudah tua, tak boleh buat banyak-banyak.

Aunty buka hari apa saja?
Saya hari Kamis tutup, lain hari ada buka. Pukul 11 pagi sampai 5 petang.

Terima Kasih Aunty