MAKAN | FOOD

Nasi Babi

Ho Ah Ngan

Downtown Melaka

a virtual exhibition experience

“Kita sudah 3 generation buka itu kedai, saya punya grandfather angkat ini kayu pikul [menunjukan kayu pikul yang sudah berusia 100 tahun].”

Temuduga dengan
Penjual Nasi Babi

Uncle, kedai yang uncle buka tu sudah berapa tahun?
Kita sudah 3 generation buka itu kedai, saya punya grandfather angkat ini kayu pikul [menunjukan kayu pikul yang sudah berusia 100 tahun]. Grandfather came from China.

China, mana tempat?
Guang Dong lah.

Ini panggil kayu kendaran ya Uncle?
Ini kayu, depan taruk nasi, belakang taruk lauk, nanti balik lagi sini, angkat kuah, angkat cili angkat semua barang lah.

Semua barang diangkat pakai kayu ini?
Ya, itu jam tak buat kereta tolak macam nkasi angkat, lagi senang.

So ini business daripada datuk, bapak dan uncle lah?
Ya, sekarang saya punya adik 2 orang dan adik saya punya anak, masih muda. Sana ada satu anak muda kan, yang 2 tu tua sikit.

Sudah boleh kata ada 4 generation lah?
Ya lah, kalau adik punya anak tu buat, sudah 4 generation.

Tahun berapa dulu Uncle punya grandfather niaga, ingat tak?
Tak ingat lah, masa tu saya belum keluar lagi.

Dulu grandfather buat kat tempat yang sama sekarang?
Tempat tu tak sama, itu jam dia [grandfather] angkat ini kayu pi jual kat Jonker Street. Jonker Street itu jam ada orang, sekarang lagi banyak orang, sini tempat belum ada lagi (saya agak lah).

Uncle tinggal kat mana?
Rumah sini lah, saya budak-budak memang tinggal sini sampai sekarang.

Mula-mula dulu apa yang dia [grandfather] jual, sama barang?
Ya, sama barang, sama macam yang sekarang lah.

Siapa yang masak?
Dulu saya yang masak, sekarang adik masak.

Satu hari, berapa kilo daging yang dimasak?
Oh, itu saya tak tau kira, agak-agak berapa keping saja yang saya tau.

Ok, berapa keping?
Tak banyak lah, dalam 5 keping, itu macam tu lah. Kalau dulu lagi banyak lah.

Uncle boleh ingat tak tahun berapa pindah ke Bunga Raya Lane?
Saya punya bapak, itu jam Jepun pun belum datang.

Masa tu tempat tu memang sudah ada lah?
Ya, sudah ada.

Itu tempat dulu tak ada bumbung kan?
Ya, itu Gan Boon Leong sponsor bikin kasi kita orang, dulu kita taruk cover only, takda macam tu cantik, satu tempat satu cover.

“Itu jam banyak murah, RM0.30. Tengok lah kalau makan 1 pinggan RM0.30 kalau tambah lebih lauk, kira RM1 atau RM0.30 lebih lah, itu macam lah. Sekarang sudah mahal loh, RM6 satu pinggan.”

Perbualan pada
25 Februari 2020

Kalau hujan macam mana?
Macam tu lah, kita taruk kain lah, macam ni punya kain [canvas]. Dulu saya ada customer, tanya “apa lu mau” dia cakap apa dia mau then saya chop-chop buat, dia makan saya tengok orang makan lah hahaha. Bila orang dah makan habis, bayar lah.

Uncle boleh ingat tak, masa dulu bapak punya tangan, berapa harga 1 pinggan?
Itu jam banyak murah, RM0.30. Tengok lah kalau makan 1 pinggan RM0.30 kalau tambah lebih lauk, kira RM1 atau RM0.30 lebih lah, itu macam lah. Sekarang sudah mahal loh, RM6 satu pinggan.

Apa bangsa yang biasa selalu datang?
Cina, itu jam Cina saja, India, Melayu mana ada makan hahaha.

Ada Melayu curi-curi makan?
Ada, hahaha…

Bulan puasa ka?
Haha, ya betul. Dia ada datang dari kampung lah, puasa dia tak boleh makan kan, dia datang loh. Sana dulu ada 1 kedai kopi (sekarang dia dah tak jual lah), dekat belakang sana [belakang Bunga Raya Lane]. Kita mana tau, dia datang. Pasal ada 1 budak kerja sama kita, itu budak tinggal sana, baru kita tau lah, dia datang curi-curi makan.

Dulu masa Uncle punya datuk, dia start niaga pukul berapa?
Dulu datuk saya pi Jonker Street sama sebelah dia, dia pindah-pindah tempat, orang datang mau makan, dia potong-potong kasi orang makan,

Orang yang makan tu duduk mana untuk makan?
Ini lah [tunjuk sebuah meja].

Dia bawa meja juga lah?
Ya, kecik sikit dari ini lah, kalau macam ni mana boleh angkat, haha.

Dia niaga tu tengah hari ka?
Ya, tengah hari lah. Itu jam orang tak banyak, itu jam sana [Jonker Street] ada orang angkat beras, meniaga punya orang. Banyak peniaga lah sana, apa-apa niaga pun ada. Kalau dia orang perut lapar, dia orang makan lah. Dulu itu macam lah. Sekali saya punya bapak dah besar, dia ambik tempat ini [Bunga Raya Lane].

Situ sewa lah?
Licence saja, tak sewa, we pay for licence only.

Dulu kat Bunga Raya lane tu ada berapa peniaga?
Dulu sana ada 10 kedai, bukan kita employ dia orang. Dia orang jual barang punya orang, ada jual kuah tauhu, porridge, macam-macam lah.

Yang jual nasi babi, Uncle seorang lah?
Tak, saya punya depan pun sama, dia jual curry rice.

Siapa buka kedai lebih lama, Uncle ka?
Sama lah. Semua pun orang lama, kita jual cha siu rice, depan jual curry rice.

Dia masih niaga lagi?
Ada, ini hari dia off, he take rest lah.

So Uncle punya off day bila?
Thursday, hari empat.

Uncle punya recipe dari mana?
From my great grandfather, he brought from China, I think he sell it in China, and my father came to Malaysia to jual lah. My grandfather is very smart, he bring recipe from China to Malaysia.

Kasi orang Malaysia makan.
Haha, untung orang Malaysia.

Uncle jual apa saja?
Cha siu, babi panggang, sausage (homemade one), last time we got sell roasted duck, now no more. They don’t want to eat. Sekarang orang cakap makan duck kaki sakit, tak tau betul ka tak betul.

Sana tempat niaga tu [Bunga Raya Lane], aman tak, ada orang kacau ka?
Sana takda orang kacau, tempat tu banyak bagus. Dulu ada kacau lah, orang yang angkat licence lah.

MBMB lah?
Ya, tapi kita bayar sudah tak ada hal. Dulu saya punya grandfather tak tau angkat licence, dia mana tau cakap Melayu.

“Ya lah, itu jam banyak Baba cakap Melayu sama saya. Saya tak tau macam bodoh-bodoh, itu jam saya budak. Dia suruh angkat sudu, saya pun tak tau sudu itu apa. Nanti saya cakap sama bapak “itu orang mau sudu, apa itu sudu” haha. Bapak saya cakap “aiyaa, tangche lah”.”

Boon Leong
Medan Makan Bunga Raya

Uncle tau cakap Melayu dari mana, sekolah?
Ini lah pasal jual nasi, tapi Melayu pun tak makan kan.

Sebab itu Baba-baba ka?
Ya lah, itu jam banyak Baba cakap Melayu sama saya. Saya tak tau macam bodoh-bodoh, itu jam saya budak. Dia suruh angkat sudu, saya pun tak tau sudu itu apa. Nanti saya cakap sama bapak “itu orang mau sudu, apa itu sudu” haha. Bapak saya cakap “aiyaa, tangche lah”.

Ada berapa orang kerja dengan Uncle?
Kita orang family lah. Mula-mula bapak ada pekerja, itu jam saya kecik. Itu orang budak sekolah, dia sekolah tak pandai, dia cuci mangkuk, angkat makan kasi orang. Sekarang kalau sekolah tak pass pun boleh continue study. Tak sama, sekarang if you want to get 1 person to help, nobody want to work. Now this everybodies failed also can study. Last time can not. You try 3 times,they kick out if you don’t pass.

Uncle ada adik beradik berapa orang?
Banyak loh, 9 orang.

Uncle paling besar lah.
Ya, saya yang besar lah. Yang ini saya punya nephew.

Nanti dia akan sambung niaga ini lah?
Ya, dia akan sambung, sampai tangan dia nanti sudah 4th generation.

Biasanya daging beli kat pasar lah ya? dekat ja.
Sometimes ya, at Bukit Cina pasar, sometimes go to NSK (the new pasar).

Murah kah sana?
Murah sikit lah tapi jauh, kita mau pigi sana choose.

Uncle ada funny story ka dulu-dulu, boleh cerita?
Haha, funny macam mana?

Customers ka, makan tak bayar ka, ada gaduh ka?
Ada gaduh, tapi gaduh kuat takda lah. Sekarang punya orang ada belajar sekolah lah.

Kalau dulu-dulu?
Dulu-dulu adalah tapi saya [punya stall takda gaduh, lain stall ada]. Dulu punya orang dia ada ambik opium lah. Nanti dia duduk sana, bila saya tak senang, busy, tengah cuci mangkuk ka, apa buat ka, orang tu ambik saya punya barang [curi makan]. Sekarang takda lagi lah, semua orang ada pi sekolah.

Orang tu curi, Uncle buat apa?
Saya marah lah, “eh, apa ni curi-curi, you sendiri angkat makan, mana boleh”, itu macam lah.

Dia tak bising lah?
Dia curi saya punya barang lagi mau bising ka?

Dia dah ambik opium mah. Uncle punya niaga kan, masak kat rumah dan bawa pi kedai bawa lah?
Ya.

Start niaga pukul berapa?
11.30am something dah angkat pi sana lah.

Niaga sekarang ok lah?
Now this more people lah, sometimes when holiday, a lot of people. But, now this, they have no money to eat. Dia orang suka cakap takda duit, takda duit, kan?

So uncle punya adik beradik semua tinggal sini lah?
Ya, all stay here lah.

Uncle boss lah?
Umur saya 3 tahun saya tinggal sini sampai sekarang.

Belakang sini kampung lah?
Ya, all here are kampung house.

So this house is also wooden house ka?
Ya, atap house, belakang semua wooden house.

Temple kat depan ni, siapa yang jaga uncle.
Itu orang yang punya carpark punya temple, tadi you mau masuk sini ada carpark, dia punya.

Dah lama ka temple tu?
Dah lama, same time as the bridge lah. Here to Jonker Street very near, just cross the bridge.

That’s why your grandfather, the bridge is still the same?
Same, the only thing now is the stairs. Last time the wooden

I heard someone say, in the Lorong Jambatan, last time it was a Pasar, is it?
No pasar lah, the small-small stall.

ya macam pasar kecik-kecik stall kan, dia orang jual atas tanah kan?
Ya lah, dulu dia orang berniaga, banyak Indonesia punya orang angkat beras, dia letak sini [bahu], dulu sini macam harbour lah. They would bring something from Indonesia to us. See what goods you want it lah.

Normally what you buy from them?
Mostly rice lah.

Why rice, is it cheap?
Not cheap lah, because if from another place, the rice sometimes is not good. But they bring to the shop first and we go to the shop to buy, we are second hand lah. They get some money and after that they sell it, even now also the same thing.

Photo Gallery

Downtown Melaka Exhibition

Terima Kasih Uncle